De 4 Vaargetijden - En de brug stond open...

En de brug stond open…

Scheepsdaele brug te Brugge
De sint is terug naar zijn huis in Spanje. De rust is weergekeerd aan boord. Ik zie wel hier en daar een andere rondborstige figuur in rood-witte kleding, de kerstman volgens Olga. Maar die zal toch niet aan boord stappen met al die rendieren, hoop ik. Die heeft toch niks met boten, of wel?
Ondertussen genieten we van prachtig wandelweer. Al wandelend langs het water willen we ook de overkant ontdekken. En ja, dan staan we vaak voor de brug. De brug is dan open, tenminste voor de scheepvaart. Dat vinden we fijn als we zelf met de boot willen doorvaren. Maar nu willen we wandelen en is de brug dus eigenlijk dicht voor ons als hij open is voor de boten, begrijp je het nog? Ik hou niet zo van al dat wachten…
Hefbrug te Oudenaarde

Wachten want de brug is dicht… of toch open?

vaste brug te Oudenaarde

Een vaste brug vol Beardies, gewoon de beste!

Wist je dat er zoveel verschillende soorten bruggen zijn? De meest simpele zijn “vaste bruggen”. Die kunnen niet open of dicht. Ze zijn eigenlijk altijd “open” zowel voor de schepen als voor de wandelaars. Dat lijkt me de beste oplossing voor iedereen! Waarom zijn niet alle bruggen gewoon “vaste bruggen”? Daar kan ik met mijn hondenkopje niet bij…

Veel vernuftiger zijn de bruggen die open en dicht kunnen. Die zijn er letterlijk in alle soorten en maten. Zo zijn er bruggen die gewoon op een stuk straat lijken als je erover wandelt. Maar als er een schip wilt passeren, dan gaat een stuk van de straat op 4 hydraulische zuigers loodrecht de lucht in! Zo’n brug hebben we hier in Oudenaarde. In Tournai is er een oudere versie met hetzelfde systeem.
De brug die je bovenaan in deze blog ziet, is wel heel bijzonder: een heel unieke “basculekantelbrug” in Brugge. (Onze vriend Jaap Gestman heeft er onlangs nog een mooi artikel over geschreven in de Schuttevaer. Als scheepshond moet ik dat zeker nog eens lezen!) De stad Brugge zou haar naam te danken hebben aan de vele bruggen in en rond de stad. Toen de oude geklonken Scheepsdaelebrug vervangen moest worden, werd er dus naarstig gezocht naar een origineel alternatief. Met deze “basculekantelbrug” zijn ze er wel in geslaagd, of niet? Zie je hoe het werkt? Een beetje zoals een schommelstoel. Blijf liever niet op de weg staan als de brug open gaat, want het wegdek kantelt gewoon de hoogte in en je valt er zeker af! Als je heel precies wilt weten hoe het werkt, dan lees je maar dat artikel in De Schuttevaer…
Oh ja, er zijn nog veel meer soorten bruggen. Maar mijn schrijfpootje is moe. Dat zal dus voor een volgende keer zijn…
Jullie komen vast ook heel mooie, bijzondere of gekke bruggen tegen op jullie wandelingen, ja toch? Zet ze dan gerust in een reactie. Ik ben erg nieuwsgierig en wie weet maken we een apart “bruggen” album!
jullie beste beardie-schrijver.
Noty

Noty