De 4 Vaargetijden - Neuzen! of hoe lekker neuzen kunnen zijn...

Neuzen! of hoe lekker neuzen kunnen zijn…

Noty's neus
Wat kan ik je nu over neuzen vertellen?
Er zijn natuurlijk honden-neuzen. Vraag maar aan schoonmaker-Maurits, want hij vindt ze overal op de ruiten en de kasten. Hij maakt alles telkens schoon en zo kan ik weer opnieuw stempelen! Tussen alle vingerafdrukken is dat best mooi…
Je kan ook neuze-neuzen. Dat doe ik erg graag met Belle. (Mooie naam hé?) Belle mag bij de havenmeester slapen, maar met mij doet ze neuze-neuzen, afgewisseld met likjes. Belle is de mooiste chihuahua die ik ken!
Of een beetje rond-neuzen. Dat wordt al vlug snuffelen genoemd. Bij iedere nieuwe aanlegplaats is het prijs. Dan ga ik er op uit om al die geuren op te snuiven. De Engelstalige gasten zeggen dan al lachend: “Don’t disturb him, he is reading his P-mail!”
Maar er zijn ook beroemde neuzen, erkend als streekproduct. Misschien denk je nu: “Nee Noty, je gaat mij niet bij de neus nemen!” Toch is het echt waar! Voor de echte “neuzekes” moet je naar Gent gaan. Heel chique worden ze ook Cuberdons genoemd.
Gentse neus

Gentse neuzekes of Cuberdons!

En wat is het dan eigenlijk? Het is snoepgoed uit 1873. (Dat kan toch niet meer goed zijn, wel?) Het heeft de vorm van een 2.5 cm hoog kegeltje, een beetje zoals een neus dus. De kleur is meestal paars. De buitenkant is hard, maar binnenin is het veel zachter, bijna vloeibaar. Ze worden gemaakt van Arabische gom en frambozensap. (En Olga maar denken dat het kersensap was… ze had zich laten misleiden door de paarse kleur denk ik?)
Zoals zoveel lekkere dingen ontstond dit snoepgoed door een menselijke fout: een apotheker vergat zijn siroop en zag dat er een korst ontstaan was! In de vorm van een bonbon kon hij ze toch aan de man brengen…
Er is zelfs een echte “neuzenoorlog” ontstaan! De ene producent noemde het product van zijn collega “chemische brol”. In 2015 kwamen ze zelfs tegenover elkaar voor de rechter te staan. En sindsdien zijn er 2 “echte” neuzen producenten.(Tja, mensen mogen schijnbaar ook al niet vechten?)
Naast de klassieke neuzekes met frambozensap zijn er nu ook allerlei andere kleuren en smaken zoals aardbeien, kersen, citroen, banaan, ananas, kokosnoot, bergamot, vanille, cola, kaneel, meloen, sinaasappel, mandarijn, perzik, appel, peer, kiwi, pepermunt, viooltjes, bosbessen, lavendel en anijs. Of ze even lekker zijn, moet je maar zelf proberen…
Want om eerlijk te zijn… ik vind ze helemaal niet lekker…
De gasten aan boord kunnen ervan genieten bij de koffie of de thee. Tenminste… als ze snel genoeg zijn, want kapitein-Maurits lust ze ook!
Zijn er nog “Belgische dingen” waarnaar je nieuwsgierig bent? Vraag het maar! Als reactie op deze blog mag je gerust een “curieuze – neus” zijn!
Noty

Noty