De 4 Vaargetijden - Noty ontmoet Adriaan Brouwer

Noty ontmoet Adriaan Brouwer

Noty ontmoet Adriaen Brouwer

Jullie weten natuurlijk al lang dat ik op een boot woon. Dan is er geen tuin om vlug vlug… je weet wel? Nee, op het zonnedek mag dat ook niet!

Daarom ga ik heel vaak wandelen. Meestal neemt baasje Olga me mee naar een plekje om te snuffelen en …. ja ook, natuurlijk!

Onderweg ontmoeten we altijd wel iemand. Zo horen we de laatste nieuwtjes. Dat is best interessant! Onlangs liepen we naar 1 van mijn favoriete plekjes in Oudenaarde. Oudenaarde is onze thuishaven. Dus hier kom ik best vaak. Het is een groen park met kasteel midden in het centrum, waar ik veel geurtjes vind, dat begrijp je wel. Oh wil je meer weten over dat park? Wel, even in het boek kijken: „Liedtspark: 19de-eeuws vrij toegankelijk wandelpark in het centrum van de stad, op wandelafstand van de Markt.“

Maar dat wou ik helemaal niet vertellen! Onderweg naar dit park kwam ik een joviale gast tegen. Een beetje groen en stijf misschien, maar dat komt door de tijd denk ik. Hij stond daar te zwaaien met een pallet met penseel in zijn ene hand en een kruik bier in zijn andere. Hij heeft zich voorgesteld als Adriaen Brouwer en hij kon goed vertellen. Zo is hij in 1605 in Oudenaarde geboren.( Ik vond al dat hij er nogal oud uitzag!)

Als jonge man ging hij naar Amsterdam. Daar zou hij een leerling van Frans Hals geweest zijn. Ik weet niet of ik dat helemaal geloof…. Hij kon in ieder geval wél schilderen, in totaal zo’n 60 ongedateerde werken. Als ik die zo eens bekijk, zie ik een paar landschappen maar vooral veel volkse toestanden: boeren die kaart spelen, een kapper aan het werk, een rug-operatie (oei wat ben ik blij dat we niet in die tijd leven!), boeren die vechten en verder mensen in een café, mensen die drinken, mooie expressieve koppen (die emoties kan zelfs ik, als hond, goed  begrijpen), en nog meer bier, en drank en weer een café…. Deze meneer Adriaen Brouwer heeft veel tijd doorgebracht in de kroeg, dat denk ik toch! Zijn leven eindigde triest, want hij stierf arm en was nog maar 33 jaar.

Toch is zijn verhaal nog lang niet uit! We wandelen ook wel eens de berg op richting Mater. Dat is best een pittige wandeling omhoog, ook voor mijn 4 poot-aandrijving. Daarboven zijn mooie vergezichten en er staat een eeuwenoude brouwerij te pronken. „Roman“ staat erop. Of het allemaal begon in de tijd van Adriaen Brouwer, weet ik niet. In ieder geval brouwen ze al heel lang een Oudenaards bruin bier. De mensen van Roman waardeerden de schilder, met zijn vrije zeden en zijn liefde voor het gewone volk. Daarom hebben ze een bier naar Adriaen Brouwer genoemd!

Bierboek

Adriaen brouwer Dark Gold

Ik ben nog maar pas begonnen met het proeven van bier. Om geen fouten te vertellen heb ik er dus het dikke bierboek bijgehaald. Hier, lees zelf maar:

En er is nog meer! Ieder laatste weekend van juni, als de scholieren uitrusten van hun examens, is er een groots spektakel in Oudenaarde. Heel veel muziek groepen, ja zelfs met bekende namen (maar vraag ze me niet, hé, veel te moeilijk om te onthouden voor een hond…). Bier is er ook. Het komt zelfs uit de fontein op de markt! Daar moet je dan wel snel bij zijn, want op is op. Ik kan zo’n beetje tussen al die benen door wringen en dan snel aan de fontein likken, voor mijn baasje het in de gaten krijgt….

Dit zijn de bekende Adriaen Brouwer bierfeesten! In de zomer van 2017 gaan ze dat festijn al voor de 8e keer organiseren. Omdat de markt gerenoveerd wordt, verhuist het feest naar De Ham. Als je erbij wilt zijn, weet je nu waar je naartoe moet. Zeg maar dat Noty het gezegd heeft!

Zo, dat was het voor deze keer. (vergeet de gids niet……)

Noty