De 4 Vaargetijden - Ga je mee op cruise door Belgisch Limburg?
20 Mai 2020

Ga je mee op cruise door Belgisch Limburg?

0 Comment

Binnenkort mogen we weer vakantiegangers uitnodigen aan boord, joepie! Het is best fijn in onze thuishaven Oudenaarde. Toch ken ik nu ondertussen iedere grasspriet bij de voor- en de achternaam. Herken je dat gevoel?

De 4 vaargetijden gemeerd te Maasmechelen
Maasmechelen

Kriebelt het om een zomervakantie te boeken?

Ik ben de scheepshond van een varend vakantiehuis voor 8 personen in België! In mijn vorige blog heb ik je al verteld over wat een vaarvakantie in België eigenlijk is. Met mijn 6 jaar vaarervaring kan ik je wel helpen met een mooie route te kiezen. De grote troeven van België zijn de kust, de Ardennen en Limburg. Vandaag neem ik je mee naar de groene provincie Limburg.

Wat valt er deze zomer te doen in Limburg?

fietsen
Tot straks na de fietstocht!
 • Fietsen in het fietsparadijs langs het knooppunten netwerk

Fietsen, fietsen en nog meer fietsen! Dat kun je verwachten in het fietsparadijs, niet? Hier hebben ze immers het fietskooppunten netwerk uitgevonden. Wist je trouwens dat het ontwikkelt is door een mijningenieur? Die mijnwerkers hebben niet zo’n goede neus als ik. Het gangenstelsel was heel uitgebreid. Er waren ook veel verdiepingen tot wel 200m diep… En het was er ook nog donker. Nee, daar wil je niet verdwalen! Die slimme meneer begon met alle kruispunten te nummeren. Die nummers zette hij in een kaart. Dan heb je enkel nog pijltjes nodig die in de goede richting wijzen. Het werkte heel goed! Datzelfde systeem op een platte kaart gebruiken is dan natuurlijk poepsimpel.

Zo begon het knooppunten systeem in Limburg. Ondertussen is het in gebruik in bijna heel België en veel van onze buurlanden. Daar mag die mijningenieur best trots op zijn!

OK, er zijn dus mooie fietspaden. Veel zijn zelfs auto-vrij, langs de jaagpaden of oude spoorlijnen. Het landschap is soms licht glooiend. Met mij in de fietskar kiest baasje Olga liever voor de vlakke wegen. Waarom zou dat zijn? Ik weeg toch maar 21kg en die kar misschien 10kg…

Met al dat fietsen verdien je natuurlijk een terrasje om iets te drinken of te snoepen. Dat kan je altijd meenemen in je fietstas en ergens op een bankje gaan zitten. Er zijn veel bankjes met uitzicht op de natuur of aan het water. Gelukkig gaan binnenkort ook de terrassen weer open. Zoek een plekje op 1,5m van de andere bezoekers en geniet!

In normale tijden kan je de fietskaarten aan boord lenen. Volgens mijn baasje Olga mag het nu niet. Jammer hé? Toch kan je ook online goed een route uitstippelen. Een label om aan je fiets te hangen, krijg je wel nog aan boord!

Mijn geheimtip om te fietsen? Vanaf onze ligplaats in Neerpelt is het een mooie fietstocht naar de abdij van Hamont Achel. Goed voor een Trappisten biertje of een bezoek aan de abdij!

 • Wandelen in het nationaal park Hoge Kempen

Als ik mag kiezen, ga ik veel liever wandelen! Stilzitten in de fietskar vind ik maar niks. Hou jij ook van wandelen in de natuur?

Met een vaarvakantie krijg je iedere dag een ander gebied om te wandelen. Dat is een groot voordeel. Ik hou zeker van iedere dag andere geuren om op te snuiven. Baasje Olga maakt overal foto’s… dan moet ik even geduldig wachten. Ik ben haar favoriete fotomodel, denk ik. Dan sta ik tussen de bloemen, de fazanten of bij een mooi uitzicht…

Vanuit de ligplaats Neerpelt kan je ook wandel knoopunten volgen van het netwerk Bosland. Op de andere mooie plekken zijn er lusvormige wandelingen uitgezet.

Mijn geheimtip om te wandelen wandelen? Oei dat is moeilijk! Er zijn zoveel mooie routes. Je kan urenlang wandelen tot zelfs mijn hondenpootjes moe worden. Connecterra is mijn favoriet: met wat klimmen heb je mooie uitzichten. De toegangspoort is vlakbij onze ligplaats in Maasmechelen. Het is heerlijk pootje-baden (of een beetje zwemmen?) in het heldere water. De visjes knabbelen aan je poten! Met wat geluk zie je herten of everzwijnen… Voor zoveel moois moet je wel een centje betalen.

Connecterra
Connecterra, met vriendinnetje Joska
 • Zwemmen in Belgisch Limburg

Tijdens je vaarvakantie is het water nooit ver weg. Dat ligt letterlijk aan je voeten. Er zwemmen dikke vissen in. Geen chloor prikt in je ogen. Heerlijk om te zwemmen! Als hond zoek je een plekje aan de oever waar je in en uit het water kunt lopen. Plons en lekker afkoelen…

En voor mensen? Jammer, maar die mogen enkel zwemmen in zwemwater met redders in dienst. Zwemmen baasje Olga & Maurits en de vaarvakantie gasten dan nooit? Toch wel! Als het veilig is bij de ligplaats, hangt baasje Maurits de zwemtrap uit. Zo kunnen ze direct in diep water zwemmen. Komt er een schip in zicht, dan zwemmen ze even terug naar de boot. Met een beetje gezond verstand kan er veel!

Mijn geheimtip om te zwemmen? Die heb ik al verteld: In het nationaal park Hoge Kempen liggen er vlakbij de toegangspoort Connecterra hele mooie grote meren, met kristalhelder water… Niet verder vertellen!

Zijn er bezienswaardigheden in Limburg?

Oeps, ik was zo enthousiast aan het vertellen over wat je allemaal kunt doen… Ja, er is ook veel te beleven, te ontdekken en te ervaren! Het groen, de rust, de gezellige stadjes en de gemoedelijke Limburgers, met lieve honden (!) kom je overal tegen tijdens je zomervakantie. Dat krijg je gratis bij je cruise door de kanalen.

Waar legt je hotel dan zoal aan? En zijn er ook gratis activiteiten?

Mijnhistorie Maasmechelen
Maasmechelen, oude mijnschachten.

Zal ik beginnen bij Maasmechelen? Dat is onze vertrekhaven. die ken ik het beste!

 • Je steekt de straat over en je komt in Maasmechelen village. Dit outlet center is het shopping paradijs op de oude mijn terreinen. Niet voor hondenpootjes!
 • Beetje links en tussen de oude mijnschachten zie je de toegangspoort Connecterra. Om te wandelen en/of te zwemmen…
 • Bij de toeristische dienst, met een leuke lieve dame, begint ook een wandeling door de tuinwijk. Deze wijk in Eisden is gebouwd voor de arbeiders van de mijn. Er is een origineel mijnwerkershuis en nog veel meer.
 • Stukje fietsen en je ontdekt de heide van Maasmechelen. Vooral in de zomer zijn die golvende paarse velden erg mooi om te zien. En om stokken te gooien en putten te graven…
 • Vlakbij is ook het rivierpark Maasvallei. Letterlijk grensgebied tussen Belgisch en Nederlands Limburg. De rivierkeien vormen een bijzonder biotoop met schitterende vergezichten en veerpontjes.
 • Uitstapje naar Oud Rekem. Dit dorp met kasteel en stadsallures is gekozen tot mooiste dorp van Vlaanderen. Leuk om door de straatjes te struinen. Ja, er zijn ook veel terrasjes…
Bree
Bree, stadswandeling

Ik zal je een stukje meenemen op onze vaarroute. Na Maasmechelen is de volgende aanlegplaats dan Bree. Je kent het misschien van de Belgische tennisspeelster Kim Clijsters?

 • De eerste opgave is dus: zoek de standbeelden van Kim en haar trainingscentrum.
 • De hele Kempen streek was met zijn zandgrond eerder armoedig. Veel heide en schaapskuddes. (Die schapen vind ik natuurlijk wel leuk… ik ben immers een echte herder! ) Bree kreeg in de e13 eeuw stadsrechten. De stad was toen omwald. Met de bokkenrijders was dat geen overbodige luxe. Als je de stadswandeling volgt, kom je vanzelf meer te weten over de woelige geschiedenis.
 • Hou je van musea? Het stadsmuseum in het oud stadhuis en het rijtuigen museum zijn leuke lokale musea. Er is ook een koffiebranderij. De meneer daar vond ik niet zo aardig…
Neerpelt, klankenbos
Neerpelt, klankenbos

Na een rustige nacht aan de steiger varen we weer verder. Heb je de waterlelies gezien? En al die dikke vissen? Leuk hé! Het waterhuisje is een origineel tolhuisje en het cafeetje was vroeger een dorpswinkel… Kom laten we eens kijken wat Neerpelt te bieden heeft!

 • Neerpelt oogt veel moderner. Pas in de 19e eeuw bracht de spoorlijn industrie naar dit landelijk dorp. Ga dus vooral op zoek naar een lekker ijsje (!!!) en leuke beelden in het stadscentrum.
 • Of stap direct naar mijn favoriet: het klankenbos! Het is een beetje wild park met verspreid opgestelde installaties. Verschillende kunstenaars speelden hier met klanken. Er is een grote fluit, een stilte kubus, een trillend bos,… Gewoon te gek en heel leuk om te ontdekken!
 • De rivier de Dommel stroomt door Neerpelt. Die kom je ook al tegen in het klankenbos. Aan de andere kant van het kanaal kan je zelfs een kano huren… of je wandelt naar een mooi natuurgebied Hageven. Onderweg ontmoet je kangoeroes, koi-karpers, herten en de „verkeerde lieve heer“… Echt waar!

En krijg je al een beetje Limburg gevoel?

Stap je aan boord voor de Limburg tocht, de midweek reis met route J? Dan zie je al dit moois. Ik weet zeker dat baasje Olga ook wat typisch Limburgse lekkernijen en streekproducten op tafel zal toveren…

Lunch
lunch buffet

Vind je een midweek reis een beetje kort? Op de Kempen tocht, de weekreis met route I, combineer je deze plaatsen uit de Limburgse Kempen met de Antwerpse Kempen. Nog langer genieten kan ook met de Lange Limburgtocht. Die 10 daagse reis met route LL voegt daar nog cultuursteden Lier en Herentals aan toe.

Daarover kan ik ook hele verhalen vertellen. Dat zal voor een andere keer zijn!

Volgende keer zal ik je eerst meer vertellen over die ander troef van België: de Ardennen. Zou het kunnen dat ik daar mijn hart verloren heb?

Tot de volgende keer!

Noty's pootje
Noty

PS Wil je meevaren naar Limburg? Deze zomer kan je nog opstappen voor de J reis in september of voor de LL reis in augustus. Vraag maar aan mijn baasjes of er nog plaats is!

[top]