De 4 Vaargetijden - Varen in België Bierland! -

Varen in België Bierland!

Er-vaar de Belgische biercultuur!

In november 2016 erkende de UNESCO dat de Belgische biercultuur heel bijzonder is en honoreerde dat met een officiële erkenning als wereld erfgoed.

Hoezo speciaal? Dat laten we je graag zelf ontdekken!

Stap aan boord en laat je verrassen door een mix van brouwerijbezoeken, unieke cafés, bieren met een verhaal en genieten op het zonnedek van het verglijdende landschap met… een goed glas bier!

Brouwerij bezoeken:

Wat mag je verwachten? Een brouwerij die zich heeft gespecialiseerd in het brouwen van bier zonder het gebruik van hop. Een geheim mengsel van kruiden, gebaseerd op een middeleeuws recept komt in de plaats van de hop als smaakmaker. En het resultaat laat zich proeven!

Andere brouwers gebruiken in hun bier fruit als smaakmakers. Traditioneel is dat met zure kersen, krieken op zijn Vlaams, of framboos. Er staan 2 brouwerijen op het programma die deze fruitbieren als specialiteit hebben.

Een andere brouwerij legt zich toe op het blenden van bier. Dit is het versnijden of mengen van rijp bier met jonge biersoorten met een typisch zoetzuur resultaat. Dorstlessend en zeer lekker!

Een echte traktatie is het bezoek aan een van de oudste familiebrouwerijen. Hun rijke geschiedenis begon als B&B met een brouwerij voor het gekende oudbruin bier van de streek. Na de 2e wereldoorlog steeg de vraag naar pils. Nu worden beide soorten samen met nog andere variëteiten gebrouwen. Een echt boeiende reis door de tijd met vele facetten!

Op deze reis staat ook Lambiek op het programma. Dit bier rijpt enkele jaren in houten vaten tot het met zijn volle aroma tot zijn recht komt.

De reis van Brugge naar Oudenaarde brengt als extra nog een bezoek aan typisch zure bieren.

Voor al deze brouwerijbezoeken mag gemiddeld 2 uur worden uitgetrokken. Natuurlijk is er steeds een proeverij van de verschillende bieren inbegrepen. De brouwers zorgen voor een enthousiaste rondleiding en beantwoorden graag uw vragen. Enkele brouwerijen zijn op wandelafstand van de ligplaats. Voor anderen zorgt een taxi voor comfortabel vervoer heen en terug naar de brouwerij.

Unieke cafés:

Oudenaarde pakt uit met een heel oud cafeetje, gebouwd tegen de muur van de indrukwekkende Walburga kerk. Geniet op het terras zeker van een frisse kriek of een stevige bruine, terwijl de klanken van de beiaard over de markt klinken. Met uitzicht op het elegante stadhuis smaakt alles des te beter!

Een levendige studentenstad als Gent heeft natuurlijk een rijke keuze aan cafés! Pal in het centrum, toevallig (?) ook nu vlak bij een kerk, vind je een bruin café uit de 15e eeuw. Deze Trollen Kelder verleidt je met keuze uit 150 bieren!

Of verdwaal eens in de uitgebreide bierkaart van de Dulle Griet. Heb je al gedronken uit een glas zonder voet? Je kan het dus niet neerzetten! Ze vertellen je graag de geschiedenis en de reden dat dit bier moet hangen… Nog dorst? Het Waterhuis aan de Bierkaai helpt je daar wel vanaf!

Van een ander kaliber is Brugge! Hier is de bierwandeling een echte aanrader. Zo ontdek je de biermuur, gemaakt van wel 780 verschillende Belgische bieren met het bijbehorende glas. Zouden ze leeg zijn?

Geen nood, in de biertempel zijn de flessen van de ruim 600 verschillende biersoorten zeker vol! Ook het bijbehorende glas mag niet ontbreken. Het perfecte bier-souvenir staat hier zeker tussen, al wordt het moeilijk om te kiezen…

Even genieten van bijzondere cafés kan natuurlijk ook in Brugge: De Garre, schenkt een goede trippel, Café Vlissinghe, is het oudste café en ’t Brugs Beertje is dan weer befaamd tot over de grenzen!

Biercultuur:

Bier is helemaal verweven in het dagelijkse leven van de Belgen: tafelbier bij de maaltijd, pils als dorstlesser, bier als aperitief of als dessert, feestbier voor speciale gelegenheden, tot zelfs glüh-bier warm gedronken tijdens de wintermaanden…

Behalve gedronken, wordt bier ook verwerkt in veel traditionele gerechten zoals stoofvlees, smoutebollen, wafels, mosselen en zoveel meer.

Deze klassiekers zijn zeker te vinden in de verschillende restaurants. De gelukzakken met volpension kunnen gerust aan tafel aanschuiven: verschillende bieren zullen verwerkt zijn in de diners aan boord.

Neem de vele brouwerijen, de cafés, verweven in alle aspecten van het leven in België, de maaltijden verrijkt met bieren en je zal begrijpen waarom UNESCO de hele Belgische biercultuur heeft uitgeroepen tot cultureel wereld erfgoed. Het is het waard om de bier tradities te koesteren. En het leeft volop: naast traditie is er volop vernieuwing en toekomst.

Kortom: dompel je onder in deze levendige biercultuur en geniet van je verblijf aan boord als comfortabel rustpunt om al de belevenissen en indrukken te laten bezinken.

De boot kan niet zonder water, en zonder water was er zeker geen bier!

Boot, water en bier zorgen samen voor een unieke kijk op België, om nog lang van na te genieten!

Praktisch:

Data:

  • In 2022 is deze reis enkel te boeken als groep. Vraag gerust of de gewenste periode nog beschikbaar is!

Prijzen:

  • 8-daagse reis met vol pension of half pension: zie prijslijst “per week 8 dagen”
  • Supplement bierprogramma: afhankelijk van welke brouwerijen bezocht worden en de keuze van het transport (te voet, per fiets of per taxi)