De 4 Vaargetijden - Fietsen en varen in België!

Fietsen en varen in België!

 

fietsen en varen in Namur
Fietsen en varen in Namur

Fietsvakantie in België, de boot zorgt voor uw bagagevervoer

Misschien klinkt de hele dag meevaren nogal passief en zelfs eerder saai? Toch kan een vaarvakantie zo lui of actief zijn als u maar wenst! De fietsen staan voor u klaar aan boord. Gebruik ze om iedere dag de nieuwe aanlegplaats te verkennen. Of fiets zelf naar het volgende eindpunt en laat het schip uw bagage nabrengen, met kajuit en al!

Welke vaarvakanties zijn geschikt om te combineren met fietsen?

Al onze reizen zijn goed te combineren met fietsen!

We bieden veel verschillende routes aan. Iedere regio kent zo zijn troeven en zijn uitdagingen voor de fietsers…

  • De Westhoek is grotendeels vlak. Door het vlakke landschap en de nabijheid van de kust, kan de wind een serieuze uitdaging zijn. Onderweg zijn er veel terrasjes en dorpen om even te pauzeren.
fietsen in België route Westhoek
Fietsers vertrekken in Diksmuide, route Westhoek
  • De cultuurtocht kent een extra ligdag in Gent en in Brugge. Ben je geen stadsmens, dan zijn er prachtige lusvormige tochten om uit te kiezen. Het landschap is grotendeels vlak. De wind speelt hier een kleinere rol. Ideale reis voor families met kinderen!
Fietsen en varen Brugge
Fietsers vertrekken in Brugge
  • De sluizentocht gaat richting Wallonië en de heuvels van Henegouwen. Iets meer uitdaging voor de fysiek. Tenzij u de jaagpaden volgt. Dan is er enkel een hoogteverschil te overwinnen bij de sluizen. Een gevarieerd landschap met bossen en boerenlandschap. Onderweg een leuk terrasje vinden kan een uitdaging zijn!
Fietsers in Blaton
Fietsers vertrekken naar Beloeil, sluizentocht
  • De reizen vanuit Maasmechelen zijn allemaal heel fietsvriendelijk. Hier werd het fietsroute netwerk uitgevonden. Het is een echt fietsparadijs! Het landschap kan een beetje heuvelen, zonder echt uitdagend te zijn. Dorpjes met terrasjes spikkelen het landschap van bossen en landerijen. De wind is hier geen spelbreker.

 

Fietsers rijden over een pad dwars door een meer in Limburg
Fietsen door het water in Limburg

De Limburgers heten u welkom! U kunt letterlijk door het water fietsen of door de toppen van de bomen. Ook bij schade is de hulp nabij: een fiets reparatie station in Neerpelt!

Fiets reparatie gereedschap en pomp samen in een blauw een kast
Fiets reparatie station in Limburg

 

  • De TD reis dwars door België tussen Oudenaarde en Maasmechelen is de enige reis die niet volledig gedekt is door het fietsknooppuntennetwerk. Hier is dus ook wat ervaring met kaarten nodig. Onderweg komt u een grote variatie van landschappen tegen. Zowel, bos als landbouw als ook industrie. U komt door dorpen, maar ook de Waalse cultuursteden Namur, Huy en Liège staan op het programma. Kortom dit is een reis voor mensen die graag alles willen zien en niet bang zijn voor een uitdaging! Natuurlijk kunt u altijd kiezen om de meest uitdagende stukken gewoon aan boord mee te varen.
Fietsers vertrekken uit Tournai
Fietsers vertrekken uit Tournai, route TD

Fietsreis door België, je bagage vaart in je kamer achter je aan!

Op de 1e avond : stap aan boord en wees welkom.

We tonen u uw kajuit voor de reis. Pak gerust alles uit en maak het u comfortabel. Deze kajuit volgt u de hele reis. U hoeft maar 1 keer uit te pakken. Er blijven geen paraplu’s of tandenborstels achter in uw vorige hotel… Zoals u uw kajuit achterliet, zo vindt u hem ook terug bij de volgende aanlegplaats!

Fahrrad an Bord
Scheepsfiets, 21 versnellingen en geveerde voorvork

De scheepsfietsen staan al voor u in de startblokken. De fietstassen, fietskaarten en eventueel een helm horen er gewoon bij. Maurits geeft u al een fiets om alles naar uw maat in te stellen. Zo kunt u al een proefritje in de omgeving maken! De scheepsfietsen zijn comfortabele stadsfietsen. Met hun 21versnellingen en geveerde vork zijn ze niet vies van een stevige helling.

Fietsvakantie met elektrische fietsen?

Wilt u liever uw eigen fiets meebrengen? Dat kan ook! Vermeld het graag ook op het boekingsformulier! Dan zorgen we dat er plaats voor uw fiets is op het zonnedek. Heeft u een elektrische fiets? Vergeet dan de laadkabel niet. Wij zorgen ervoor dat de batterijen opgeladen zijn voor uw volgende etappe.

We hebben geen elektrische fietsen standaard aan boord. Wilt u liever geen gesjouw met uw eigen fiets maar toch liever het gemak van een elektrische fiets? Zowel in Oudenaarde als in Maasmechelen kennen we betrouwbare winkels waar u graag een elektrische fiets kunt huren voor de reis.

Sportieve man doet zijn rugzak aan. Hij staat op een onverharde weg naast het schip klaar om te vertrekken op zijn racefiets.
Of neem je eigen (race)fiets mee aan boord

Fietsen langs de knooppunten is kinderspel!

Het knooppunten netwerk is een schitterende uitvinding! Op de kaart zijn alle mooie fietswegen aangeven. Een onverhard pad, een autovrije weg of een landweg… ze kregen allemaal een andere kleur in de kaart. Alle kruispunten van deze wegen kregen een nummer. Bordjes onderweg zorgen voor een goede bewegwijzering van het ene knooppunt naar het volgende. Met dit systeem is het erg moeilijk om te verdwalen!

Welke afstand wilt u fietsen?

De kaarten met de fietsknooppunten zijn aan boord en we lenen ze graag aan u uit. Als u aangeeft hoe ver u wilt fietsen, kunnen we een mooie route voor u adviseren. U schrijft de knooppunten in volgorde op een watervast label om aan uw stuur te hangen. De kaart kan dan als back-up in uw fietstas blijven zitten. Wilt u onderweg toch wat verder fietsen of de kortste weg naar de volgende ligplaats vinden? Dat gaat erg gemakkelijk door met kaart de te volgen knooppunten aan te passen!

Per dag vaart het schip ca 50km tot de volgende aanlegplaats. Met een snelheid van 12 km/uur zijn we zo’n 5 uur onderweg. Via de jaagpaden is de fietsafstand natuurlijk ook ca 50km. Vaak kunt u enkele bochten afsnijden en zo een korte traject afleggen.

Zo alles is klaar om morgen te vertrekken! Eerst nog een goede nachtrust en uw vakantie is begonnen…

Klaar om te vertrekken?

Groep fietsers met helm op staan voor het schip De 4 Vaargetijden klaar om te vertrekken uit Oudenaarde
Fietsers vertrekken vanuit Oudenaarde

Na een stevig ontbijt, mag u zelf een lunchpakket voor onderweg samenstellen. Wij zorgen voor broodjes, koffiekoeken en brood. Er is keuze uit kaas, charcuterie, salades en groente als beleg. Een stuk fruit en een drankje of een thermos met koffie/thee hoort er ook bij. Alles past in de herbruikbare brooddoos. Zo denken we ook aan het milieu!

Schipper Maurits geeft aan hoe laat het schip op de nieuwe ligplaats zal zijn. Al blijft het natuurlijk een schatting. Onderweg passeren we sluizen en bruggen die soms voor oponthoud kunnen zorgen.

Op de kaart geven we de vermoedelijke ligplaats aan. Het is altijd mogelijk dat we de planning moeten aanpassen. In deze digitale tijd is het daarom aanbevolen om bereikbaar te zijn per telefoon!

Bent u een snelle fietser? Dan bent u waarschijnlijk eerder aan het eindpunt dan het schip. Daarom krijgt u ook een plannetje van de havenstad en een overzicht van de bezienswaardigheden alvast mee!

Heeft u onderweg uitgebreid gepauzeerd om te lunchen of iets moois te bezoeken? Dan ligt het schip bij aankomst al op u te wachten. Handig om even een verfrissende douche te nemen voor u de stad gaat verkennen!

Moet u echt alle dagen fietsen?

Drie dames zitten achterover op rode kussens in dekstoelen op het zonnedek. De voeten op de reling kijken ze naar het water. Het is zonnig en warm.
Genieten op het zonnedek

Nee, u beslist ieder dag of u wilt fietsen of meevaren tot het eindpunt. Dus als het weer wat vals speelt, of de spieren zijn te stijf, of het is een interessant traject om aan boord te blijven? Dan zetten we uw fiets op het zonnedek en mag u genieten van de bootreis. Het is niet nodig om een lunchpakket te maken na het ontbijt. U mag dan genieten van het lunchbuffet terwijl het schip verder vaart.

Op sommige trajecten is het ook mogelijk om eerst een stuk mee te varen aan boord en pas na de lunch op de fiets te stappen voor het laatste traject naar de volgende ligplaats. Zo is de fietsafstand beduidend korter.

 

 
 

Wanneer kunt u zo’n fietsreis in combinatie met varen boeken?

In het vaarschema staan de reizen die u dit jaar per kajuit kunt boeken. We vertellen u graag of er nog een kajuit beschikbaar is!

Of heeft u zelf een gezelschap van max. 8 personen en wilt u het hele schip afhuren voor uw groep? Dan helpen we u graag met het samenstellen van de beste route voor uw groepsreis en met de mogelijke data.

Vraag gerust meer informatie. We willen dat uw fiets-vaarvakantie een geweldige er-varing mag zijn!

De boeg van het schip De 4 Vaargetijden met naast elkaar haar bemanning: Olga en Maurits. Tussen hen in zit scheepshond Noty op de bakskist.
Welkom!