De 4 Vaargetijden - Vaarwel Pont des Trous...
02 aug 2019

Vaarwel Pont des Trous…

0 Comment

De brug is afgebroken!

Ruim 20 jaar was onze ligplaats in Tournai aan de voet van de middeleeuwse waterpoort. Vanaf hier begint de historische binnenstad. Een mooie plek om het bezoek aan de stad te beginnen.

De tijd staat niet stil en sinds de bouw van deze brug zijn de schepen steeds groter geworden. De monumentale “3-gaten-brug” is een knelpunt voor de scheepvaart.

De stad wilt bereikbaar blijven voor schepen tot 2000 ton, in de verbinding tussen Antwerpen en Parijs. Hoe hou je de doorvaart van de stad dan veilig?

Er werd gedacht aan een ringvaart rondom de stad,.. of om de brug steen voor steen te verplaatsen naar een geschiktere plek,… of…Maar uiteindelijk werd toch besloten om het bruggedeelte tussen beide torens gewoon af te breken….

Maar waarom kan dat zomaar? De brug is zwaar beschadigd tijdens de 2e wereldoorlog. Ze werd daarna weer opgebouwd, zoals zoveel gebouwen. Maar er werd toen al gekozen om de brug aan te passen aan de scheepvaart: de middelste doorgang werd vergroot, beide andere doorgangen verkleind. Ook werd de hele brug ruim 1m50 hoger opgebouwd…

Omdat de brug niet meer origineel is, kan ze jammer genoeg zomaar worden afgebroken!

Wil je nog eens onder de brug doorvaren? Ga zitten en geniet van deze film! Ik heb het opgenomen tijdens onze allerlaatste doorvaart, amper enkele dagen voor de afbraak…

Later worden de kades heraangelegd en er komen 3 nieuwe bogen als symbool voor de oude Pont des Trous.

Het bezoek aan Tournai is onderdeel van de reizen B, B+ en TD. Je vindt hier het volledige programma van deze reizen.

[top]