De 4 Vaargetijden - Eerst water... de rest komt later!

Eerst water… de rest komt later!

Noty aan het water te Auvelais
Jullie vroegen me om over bier te schrijven. Dat zal ik zeker doen, maar wat zou bier zijn zonder water? Ik woon ook op een boot. Dat maakt water heeeeel belangrijk voor mij. Dus vertel ik eerst over WATER!
Er is zoveel water: drinkwater, zwemwater, vaarwater, zeewater, vies water, afwas-water, woelwater,…
Oei, zoveel om te schrijven… mijn schrijfpoot doet al pijn bij de gedachte alleen… Ik denk dat ik voor het begin al stop…
Of mag het ook in afleveringen? Ja? Dan wordt dit deel 1: Drinkwater!
Ik hoor je al zeggen: “dat kan geen lang verhaal zijn: draai de kraan open, bakje vullen en klaar!”. Zo gaat dat natuurlijk in een huis. Misschien heeft een boot een flexibele aansluiting op de waterleiding? Ik zie het al voor me: dat wordt vast een flinke knoop als die schepen elkaar dan passeren en zo! Nee, zo gaat het dus niet…
Misschien ging je wel eens kamperen? Dan ga je een jerrycan of zoiets vullen aan de kraan. Met planning en zuinig beleid kan je dan veel doen met zo’n kannetje water. Hier aan boord gaat het ook een beetje zo. Helemaal voorin de boot staan 5 grote tanks. Daar past 4 m³ water in. In mijn drinkbakje gaat zo’n 100 slokken water. Hoe lang zou ik met die 4m³ toekomen, denk je?
Het is natuurlijk niet voor mij alleen, of wat had je gedacht? In de kombuis verandert water in koffie of thee. Ook soep zit vol water en alle groente wordt gespoeld. Bij het eten drinken de gasten ook al water. Maar dat komt uit flessen en telt niet mee in dit verhaal. Dat is gewoon hetzelfde als bij jullie thuis. Na de maaltijd komt er nog een waterverslinder: de afwasmachine. De gasten aan boord doen de kraan open en gaan douchen, tandenpoetsen en natuurlijk het toilet doorspoelen. Alleen ik ga braaf aan wal voor de grote en kleine boodschap. Ik verspil geen water hoor! Zo verdwijnt er iedere dag gemakkelijk 1m³ water… hoeveel slokken waren dat ook al weer?
Dus na ongeveer 4 dagen is al dat lekkere water op. En wat dan? Geen probleem voor mij hoor! Ik vind het water uit de rivier of regenwater eigenlijk veel lekkerder. Maar de mensen willen dat niet, gek hé?
Voor alles helemaal op is, zal kapitein Maurits stoppen bij een “waterplaats”. En nee, dat heeft niks met wateren te maken… wie zei dat daar? Een waterplaats vind je in een sluis of soms ook op een aparte aanlegplaats. Daar staat een groot blauw bord met de afbeelding van een waterkraan. Soms is er ook een slang om de verbinding te maken tussen de kraan en de watertanks aan boord. Is die er niet, dan kiest Kapitein Maurits de juiste slang en aansluiting uit zijn opslag. Na het water tanken mag hij natuurlijk zijn spullen niet vergeten terug mee te nemen!
Tappunt voor drinkwater

Waterplaats

Watertanks in de voorpiek

De watertanks

Zo, alles is vol! Als iedereen bewust omgaat met het water aan boord, dan komen we weer enkele dagen toe.
Hoe weet je nu waar zo’n waterplaats is? Dat staat soms in de kaart. Natuurlijk is mijn baasje Maurits ook niet van gisteren: hij houdt nauwkeurig alle waterplaatsen en hun bijzonderheden bij. Niet alle water smaakt immers hetzelfde! En soms staat er weinig druk op de slang. Dan duurt het erg lang voor alle tanks weer vol zijn. Op andere plaatsen is het water niet gratis.
Er is nog 1 ding anders dan in een huis… Kan je het raden? Zo’n tank moet ieder jaar goed schoon gemaakt worden en ontsmet. Dat is winterwerk omdat er dan geen gasten in de weg lopen.
Zo deel 1 is af! Jaja, dat bierverhaal komt wel hoor. Ik zei toch: “de rest komt later”? Wacht maar af!
Noty

Noty