De 4 Vaargetijden - Die rode bol vooraan is gewoon versiering... of toch niet?

Die rode bol vooraan is gewoon versiering… of toch niet?

Wat is de functie van die rode bol?

Helemaal vooraan staat een mastje. Daaraan wappert de vaarvlag. Over die vlag heb ik je vorige keer verteld, weet je nog? Anders kan je het hier vlug lezen….

En bovenaan dat mastje prijkt een glimmende rode bol. Sinds de passage van de merel, glimt hij wel iets minder. Die rode bol heeft zo’n prominente plaats daar vooraan, dat hij op heel veel foto’s te zien is.

Zou dat de bedoeling zijn: een soort herkenningsmerk?

Dat vroeg ik me dus ook af! Tot we onder een heel lage brug doorvoeren, de laagste brug op al onze tochten.  Toen ging me een licht op!

 

Kijk maar: zie jij het ook?

https://www.facebook.com/Cruisebelgie/videos/1302442459840062/

Er is niet veel ruimte over tussen de onderkant van die brug en de bovenkant van het stuurhuisdak. Schipper Maurits kijkt eerst goed of er geen andere schepen in de buurt van die brug zijn. Zo zijn er tenminste geen extra golven. Baasje Olga gaat vooraan bij die rode bol staan kijken of het gaat passen. Dan vaart Maurits heel stilletjes dichter. Mocht het niet passen, dan kan hij het schip vlug stoppen en wordt er niks beschadigd.

Als die bol past, past de rest van het schip ook?

Niet helemaal! Maar het is wel een goede eerste indruk. Vooraan in het schip zitten de drinkwatertanks, terwijl de brandstoftank helemaal achteraan in het schip zit. De balans van het schip is dus nooit helemaal hetzelfde! Daarom gaat mijn baasje Olga steeds naar die rode bol kijken. Daar kan ze sneller zien of alles gaat passen of niet. Ze kan dan signalen geven naar schipperbaasje om voorzichtig verder te varen of om te stoppen en een andere ligplaats te zoeken.

Als het 1 keer past, dan past het altijd?

Dat zou gemakkelijk zijn, maar het klopt niet!

Deze brug ligt op de Leie, bij de invaart naar Gent. Het niveau van de Leie is erg afhankelijk van de hoeveelheid regen: regent het veel, dan stijgt het peil. Is het lange tijd droog, dan daalt het waterpeil en is er dus meer speling bij deze brug. En wie Gent invaart, wilt er natuurlijk ook weer uit.

Je begrijpt dat mijn baasjes altijd de weerberichten nauwgezet in de gaten houden, zolang ze in Gent gemeerd liggen. Je weet nooit of ze bij hevige regen niet ineens beslissen om alvast onder die brug door te varen naar “open vaarwater”!

 

Zo weet je nu alles over die rode bol!

Vond je dit verhaal de moeite om te lezen? Zijn er nog dingen die je graag wilt weten? Schrijf het maar in een reactie, hé!

Tot de volgende keer:

Noty